Államháztartási Belső 
Pénzügyi Ellenőrzési
Módszertani és
Képzési Központ


Nemzeti Adó- és Vámhivatal Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézete
Cím: 1122 Budapest, Hajnóczy utca 7-9.
E-mail: abpe.szervezes@nav.gov.hu
Felnőttképző nyilvántartási szám: B/2021/001155



TÁJÉKOZTATÓ

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézete,
mint az Államháztartási Belső Pénzügyi Ellenőrzés Módszertani és Képzési Központ
(a továbbiakban: ÁBPE MKK) üzemeltetője által szervezett
a 22/2019. (XII. 23.) PM rendelet 15.§ alapján meghirdetett szintvizsgáról


Tisztelt Látogató!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézete (a továbbiakban: NAV KEKI) az ÁBPE MKK keretében biztosítja a belső ellenőrök részére a jogszabályban előírt továbbképzések megszervezését.


A 22/2019. (XII. 23.) PM rendelet lehetőséget biztosít arra, hogy az a továbbképzésre kötelezett belső ellenőr, aki határidőre nem teljesítette képzési kötelezettségét elkerülhesse a belső ellenőrök nyilvántartásából történő törlését. A 15. § (1) bekezdése alapján „Nem tiltható el a tevékenység gyakorlásától az a továbbképzésre kötelezett személy, aki a miniszter felszólítása alapján a kötelező továbbképzés képzési programjában meghatározott, az ÁBPE továbbképzés I. – belső ellenőrök részére képzés tananyagára épülő szintvizsgán legalább 80%-os eredményt ér el.”


Az (1) bekezdésben meghatározott mentesítés feltétele, hogy az érintett személy a tudásszint-felmérésen az erre vonatkozó felszólító levél kézhezvételét követő 6 hónapon belül részt vesz. Aki a szintvizsgán akadályoztatása miatt nem tud részt venni, egy alkalommal lehetősége van a vizsga pótlására a meghatározott 6 hónapon belül. A sikertelen szintvizsga megismétlésére nincs lehetőség. A (6) bekezdésben rögzítettek szerint „ A szintvizsga egyéb vizsgával nem váltható ki.”


A jelentkezés kizárólag a Pénzügyminisztérium felszólító levelének kézhezvételét követően,
az ÁBPE MKK honlapon lehetséges, más formában beérkező jelentkezést a NAV KEKI-nek nem áll módjában elfogadni.

A jogszabály alapján kizárólag szolgáltatás biztosítására kerül sor, ennek értelmében a sikertelen vizsga a résztvevő számára nem biztosít képzésben való automatikus részvételt.


A NAV KEKI a rendelet értelmében az alábbi módon biztosítja a hivatkozott jogszabály alapján meghirdetetésre kerülő szintvizsga szolgáltatást:

A szintvizsga lebonyolítása a Pénzügyminisztérium által jóváhagyott, és a honlapon a Felső menüsor/Letölthető dokumentumok menüpontban található tematika, illetve az "ÁBPE-továbbképzés I. - belső ellenőrök részére" képzési programjában meghatározott követelményeknek megfelelő tesztsor alkalmazásával történik az ILIAS elektronikus távoktatási rendszerben (a továbbiakban: ILIAS keretrendszer) a kiválasztott helyszínen, ellenőrzött körülmények között.

A 40 kérdéses teszt kitöltésére rendelkezésre álló idő mindösszesen 60 perc. A tesztet az ILIAS keretrendszer automatikusan, véletlenszerűen állítja össze a rendszerben feltöltött kérdésgyűjteményből.

A szintvizsgát - a hivatkozott jogszabály alapján - az „ÁBPE-továbbképzés I.” tananyag ismeretét felmérő teszt jellegű vizsga keretében kell teljesíteni, függetlenül attól, hogy a résztvevő már rendelkezik-e a nevezett képzési program tanúsítványával.

Sikertelen vizsga esetén a NAV KEKI elektronikus úton - személyes tájékoztató megküldésével - értesíti a résztvevőt a vizsgát követő 30 naptári napon belül. A sikertelen szintvizsga megismétlésére nincs lehetőség.


Sikeres vizsga esetén a NAV KEKI a hivatkozott jogszabály alapján - a vizsgát követő 30 naptári napon belül - kiállítja az továbbképzési követelmények teljesítését igazoló ÁBPE tanúsítványt.

Aki a szintvizsgán akadályoztatása miatt nem tud részt venni, egy alkalommal lehetősége van a vizsga pótlására a meghatározott 6 hónapon belül.


A jelentkező a szolgáltatást a jogszabály alapján kizárólag egyszer, és írásban jogosult lemondani, legkésőbb a szolgáltatás megkezdését megelőző munkanapig. A szolgáltatás lemondása esetén a jelentkező részére az általa befizetett térítési díjat a NAV KEKI 30 naptári napon belül visszautalja, vagy a résztvevővel történő egyeztetés alapján az újonnan választott szolgáltatásra irányítja át.


A szolgáltatás lemondására a NAV KEKI részéről a vizsgát megelőzően 5 naptári nappal kerülhet sor, mely esetben köteles új szintvizsga időpontot felajánlani a jelentkező részére.


A vizsga lebonyolítására vonatkozó információk a NAV KEKI által kiadott Vizsgaszabályzatban megtekinthetőek.

A szintvizsga díja: 4.000,- Ft/alkalom

A 2024-es évben szervezett szintvizsga 7 helyszínen az alábbi ütemezésben kerül megrendezésre:

2024. április 26.

2024. május 31.

2024. június 28.

2024. július 26.

2024. augusztus 30.

2024. szeptember 27. 2024. október 11.

Budapest,
Debrecen,
Kecskemét,
Miskolc,
Pécs,
Székesfehérvár,
Szombathely

Budapest,
Debrecen,
Kecskemét,
Miskolc,
Pécs,
Székesfehérvár,
Szombathely

Budapest,
Debrecen,
Kecskemét,
Miskolc,
Pécs,
Székesfehérvár,
Szombathely

Budapest,
Debrecen,
Kecskemét,
Miskolc,
Pécs,
Székesfehérvár, Szombathely

Budapest,
Debrecen,
Kecskemét,
Miskolc,
Pécs,
Székesfehérvár,
Szombathely

Budapest,
Debrecen,
Kecskemét,
Miskolc,
Pécs,
Székesfehérvár,
Szombathely

Budapest,
Debrecen,
Kecskemét,
Miskolc,
Pécs,
Székesfehérvár,
Szombathely

A képzési helyszínekről részletes információt a Felső menüsor/Képzési helyszínek menüjében talál.

A jelentkezés folyamata:

1. lépés: Regisztráció az ÁBPE MKK honlapon: https://abpe.nav.gov.hu

Amennyiben már korábban regisztrált, de esetleg elfelejtette a felhasználói nevét vagy jelszavát, kérjük, használja a Bejelentkezés menüpont „Emlékeztető kérése” választógombot.

2. lépés: Az ÁBPE MKK honlap bal oldali menüsorában található TANFOLYAMKERESŐ választógombra kattintva lehet elérni a tanfolyami kínálatot. A hatékony keresés érdekében ajánlott a tanfolyami kínálat szűrőit az alábbi módon beállítani:

A képzés jellege:

ÁBPE VIZSGA a 22/2019. (XII. 23.) PM rendelet 15. § alapján

Tanfolyam elnevezése:

ÁBPE-továbbképzés I. - belső ellenőrök részére

Képzés típusa:

szintvizsga

3. lépés: A kiválasztott szolgáltatás részletes adatait a honlap rögtön megmutatja, jelentkezését a „Jelentkezem a szintvizsgára” gombra történő kattintással indíthatja el. A jelentkezés beérkezéséről, valamint a szolgáltatás választott részleteiről, illetve további teendőiről arra az e-mail címre küldünk tájékoztatást, amelyet a honlapra történő regisztráláskor megadott.

Amennyiben a jelentkezés folyamatában további segítségre van szüksége, kérjük, tanulmányozza Jelentkezési segédletünket! (Felső menüsor/ Jelentkezési segédlet)

A fent meghirdetett szolgáltatással kapcsolatban további információ kérhető e-mailben az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött levélben, a beérkezett e-maileket minden esetben megválaszoljuk! Javasoljuk, hogy az Ügyfélszolgálat megkeresése előtt szíveskedjen a honlapon megtalálható, részletes tájékoztató anyagokból tájékozódni.

 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézet
e