Államháztartási Belső 
Pénzügyi Ellenőrzési
Módszertani és
Képzési Központ


Nemzeti Adó- és Vámhivatal Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézete
Cím: 1122 Budapest, Hajnóczy utca 7-9.
E-mail: abpe.szervezes@nav.gov.hu
Felnőttképző nyilvántartási szám: B/2021/001155



Bemutatkozik
az Államháztartási Belső Pénzügyi Ellenőrzési
Módszertani és Képzési Központ

„Az államháztartás belső pénzügyi ellenőrzési rendszere és az ellenőrzési mechanizmusok fejlesztése” c. programot az Európai Unió támogatja. A teljes program célja a magyar államháztartási belső pénzügyi ellenőrzési rendszer hatékonyságának, eredményességének és gazdaságosságának javítása. A fejlesztések egyik fő eszköze a belső ellenőrök és a gazdasági vezetők szakmai továbbképzése annak érdekében, hogy naprakész tudással rendelkezzenek. A fenti cél megvalósulása érdekében a projekt célja egy Államháztartási Belső Pénzügyi Ellenőrzési Módszertani és Képzési Központ (ÁBPE MKK, továbbiakban Központ) kialakítása volt. A PM és a VPOP között megkötött együttműködési megállapodás alapján a Központ számára szükséges infrastrukturális háttér biztosítását az ÁBPE területén nyújtott képzések tekintetében a Vám- és Pénzügyőrség (központi és regionális) létesítményei adják, elsősorban a Vám- és Pénzügyőri Iskola.
A Központ oktatóinak kiválasztása és kiképzése első lépésként megtörtént. A Központ tananyagainak nagy létszámú oktatása és a rugalmas (pl. otthoni) tanulás érdekében egy e-learning keretrendszer fejlesztése, testre szabása és e-learning oktatási modulok elkészítése a cél.

A Központban szervezett képzések széles tárgykört érintenek az államháztartás számos területén, természetesen főleg a kontrollok, az ellenőrzés szempontjából. A képzések hasznos ismeretekkel fogják bővíteni a belső ellenőrök, a gazdasági vezetők, a folyamatba épített ellenőrzést végzők, valamint a költségvetési szervek vezetői tudását akár a kötelező, akár az opcionális képzések keretében.